Veel gestelde vragen

Heb je een vraag? Hieronder vind je de meest gestelde vragen.

Hoe lang duurt een rijles?

Een standaard rijles duurt 60 minuten. Je kan ook voor rijlessen van 90 minuten kiezen, dat geeft ons maar ook jou de tijd om het maximale uit een rijles te halen.

Wat is het ideale aantal autorijlessen per week?

Voor de meeste cursisten geldt dat één of twee lessen per week het ideale tempo is voor de rijopleiding. Deze snelheid wordt door de meeste leerlingen als prettig ervaren, omdat dit wel intensief, maar niet als belastend wordt gezien.

Kan ik ook 's avonds en in het weekend lessen?

Rijlessen kunnen bij Rijschool Yellow niet alleen overdag, maar ook ´s avonds en op zaterdagen worden gereden. Het is echter wel raadzaam om de rijlessen zoveel mogelijk overdag te rijden. Het verkeersbeeld in de avond en weekenden is namelijk eenzijdiger en in veel gevallen kan hierdoor overdag in minder lestijd hetzelfde niveau in verkeersinzicht worden aangeleerd.

Schakelauto of automaat?

Het reguliere opleidingstraject wordt afgelegd met een handgeschakelde lesauto. Bij Rijschool Yellow is het ook mogelijk om in een automaat rijles te krijgen. Rijden in een automaat heeft diverse voordelen, zoals het gemak en meer rust. Schakelen en koppelen doet de auto uit zichzelf, dus de bestuurder hoeft minder handelingen uit te voeren. Je kunt niet stilvallen, wat ook weer een extra geruststelling kan zijn.

Houd er rekening mee dat wanneer je examen aflegt in een automaat, je een rijbewijs krijgt met code 78. Heb je een rijbewijs B met code 78, dan mag je alleen rijden in een auto met automatische schakeling, dus zonder koppelingspedaal.

Wil je een rijbewijs B zonder het stempel automaat, dan moet je opnieuw rijexamen doen in een auto zonder automatische versnelling of koppeling. Er hoeft dan niet opnieuw theorie-examen te worden afgelegd.

Onze instructeurs kunnen je duidelijk adviseren in je keuze voor een rijopleiding en eventuele ondersteuning bieden bij de keuze tussen een regulier of automaat traject. De kosten voor het automaat traject zijn identiek aan de kosten van het reguliere traject.

Wat is de stedenrit?

In de Randstad is het manoeuvreren door het dagelijkse verkeer een stuk lastiger. Om te leren kennismaken met trams, grote verkeerspleinen, agressievere weggebruikers en onduidelijke kruisingen, wordt tijdens de rijopleiding Rotterdam bezocht. Hier leer je vaardigheden gebruiken, die je nog vaak in het verkeer zal gaan toepassen. Doordat de stedenrit een erg leerzaam onderdeel is, heb je door het volgen hiervan minder rijlessen nodig. De stedenrit is naast een leerzaam moment ook een leuke ervaring.

Hoe vaak rijles volgen?

Het antwoord op deze vraag hangt van diverse factoren af, zoals; concentratievermogen, motivatie, financiële situatie en natuurlijk hoeveel tijd je vrij hebt om rijlessen te nemen.

Voor de meeste cursisten geldt dat één of twee lessen per week het ideale tempo is voor de rijopleiding. Deze snelheid wordt door de meeste leerlingen als prettig ervaren, omdat dit wel intensief, maar niet als belastend wordt gezien.

Kunnen we je helpen? 💬